Zgodovina in delovanje kemičnega svinčnika

Zgodovina in delovanje najbolje in najdlje prodajanega promocijskega izdelka – kemičnega svinčnika:

Leta 1888 je John J. Loud iznašel napravo ,ki je omogočala označevanje usnja, ki pa ni bila primerna za pisanje na papir. Eduard Slavoljub Penkala, hrvaški izumitelj 1906 patentira prvo mehansko pisalo, ki je predhodnik kemičnega svinčnika. József Lászlo Biró, madžarski časopisni urednik je s pomočjo svojega brata Georga, kemika, po osemnajstih letih razvoja izumil osnovno obliko današnjega kemičnega svinčnika s kroglico ki nanaša barvo na papir. Biró je patentiral izum 1938 na Madžarskem in 27.decembra 1938 v ZDA pod imenom »Fontain Pen for Pulpink Ink« (kasneje »Ball Pen«) in 1934 v Argentini, kamor je pobegnil leta 1940 pred preganjanjem Judov na Madžarskem, kjer je tudi ustanovil podjetje Sylvapen.https://en.wikipedia.org/wiki/László_B%C3%ADró

Prvi preboj kemičnega svinčnika na trg je omogočil britanski poslovnež Henry George Martin. Odkril je da je kemični svinčnik idealna naprava za letalsko posadko in da deluje na veliki nadmorski višini ne da bi kapljal. Od Birója kupi patentne pravice in s Frederickom Milesom 1944 v Readingu (Berkshire, Anglija) ustanovi prvo tovarno kemijskih svinčnikov na svetu ter začne z množično proizvodnjo. Že v prvem letu podjetje dobavi 30.000 kemičnih svinčnikov vojnemu letalstvu Združenega kraljestva. (Wikipedija)
kemični svinčnik
Kako deluje kemični svinčnik?
V notranjosti kemičnega svinčnika je s hitrosušečim črnilom, ponavadi iz mastnih barvil,  napolnjena cevka, ki jo imenujamo minica. Ta je na koncu cevke zaprta s kroglico. Mina je lahko tanka ali debela. Debelejša mina omogoča daljši čas pisanja, ker je v mini več črnila. Pri pisanju se kroglica vrti in tako se barva prenaša iz mine na papir. Kadar ne pišemo, kroglica zaradi svoje teže zapre mino in tako preprečuje, da bi črnilo izteklo ali se posušilo. Mehanizem in vzmet  v kemiku omogočajo premikanje minice in s pritiskom na gumb zgoraj na svinčniku ali zavrtenjem spodnjega in zgornjega dela kemika,  potisnemo minico v položaj za pisanje. Če ne želimo pisati, postopek ponovimo in mina se tako zopet skrije v  notranjost kemika. Ohišje kemičnih svinčnikov je izdelano iz plastike ali kovine. Tudi zaponka na kemiku je lahko plastična ali kovinska. Prav od sestave materiala ohišja, zaponke in debeline mine je odvisna cena kemičnega svinčnika.

Dodaj odgovor

BELEZKE_ROKOVNIKI

PISALA

VOSCILNICE_KOLEDARJI

PISARNI_POTREBUJEM