PLASTIKA IN NJEN VPLIV NA OKOLJE

 WHO je objavila raziskavo o razširjenosti in vplivu na okolje takoimenovane mikroplastike. In najnovejše: MIKROPLASTIKO SO ODKRILI CELO V ČLOVEŠKEM TELESU!

Tega se zavedajmo tudi pri izbiri poslovnih daril.
Vlada Slovenije sprejela uredbo: z letom 2019 nič več brezplačnih plastičnih vrečk.

Evropski parlament je leta 2015 izglasoval zmanjšanje  porabe plastičnih vrečk za kar 80 odstotkov. Cilj je do konca leta 2019 povprečje spustiti na 90 vrečk na prebivalca, do konca leta 2025 pa na 40. Kako bo to dosegla, se lahko vsaka država odloči sama.

Prisluhnili so okoljevarstvenikom, ki že leta govorijo in pišejo, da je plastike toliko, da zgolj recikliranje ni dovolj, zato je treba je zmanjšati porabo.

Evropska direktiva pa dovoljuje tudi izjeme, zelo lahke plastične nosilne vrečke z debelino stene manj kot 15 mikronov, namenjene za primarno embalažo nepredpakiranih živil, se iz ukrepov lahko izloči. Pri prodaji nepakiranih svežih živil, zlasti sadja in zelenjave, pa tudi rib, mesa in mesnih izdelkov, se zaradi higiene še vedno dovoljuje uporaba teh vrečk.
Te vrečke bodo plačljive, v kolikor  sadje ali meso ne bosta direktno v vrečki. Plačljive pa bodo tudi vrečke na hitrih blagajnah, ki so zdaj še zastonj.

V svetu vsako minuto uporabimo in zavržemo skoraj dva milijona vrečk za enkratno uporabo, letno znese to dva bilijona. Samo v Evropski unji naj bi po ocenah vsako leto končalo v naravi kar osem milijard vrečk. Reciklirajo jih le odstotek.

Z Ministrstva za okolje in prostor so sporočili, da plastične nosilne vrečke kupcem ne bodo več na voljo brezplačno, ceno pa bo določil vsak prodajalec sam. Trenutno pa se ne načrtujejo spremembe v obdavčevanju nakupovalnih vrečk (DDV, okoljska dajatev).

Plastični delci v flaširani vodi in plastičnih bidonih

Dejstvo je, da v flaširani vodi in plastičnih bidonih plava mikroplastika. Zato se legitimno postavi vprašanje, ali je ta plastika škodljiva za zdravje.

Ko so testirali 250 plastenk vode iz 11 držav, so našli le 17 plastenk, kjer v vodi niso našli mikroplastike. V ostalih pa je bilo teh delčkov več sto oziroma celo več tisoč, z velikimi razlikami med blagovnimi znamkami in celo med istim platojem plastenk z vodo.

Nekateri delčki mikroplastike so dovolj veliki, da jih, ko jih pojemo, tudi izločimo, vendar pa v prebavnem traktu pustijo sledi, ki se absorbirajo v telo. Spet drugi delčki so tako majhni, da se izgubijo nekje v prebavnem traktu in ostanejo v telesu.

Resnica je, da ti delčki najverjetneje ne bodo škodovali telesu, prav gotovo pa ne naredijo ničesar dobrega. ZAGOTOVO pa ti delčki vodi, oziroma katerikoli pijači v plastenki oziroma plastičnem bidonu, dajo NEPRIJETEN okus. Se strinjaš?

VPLIV NA OKOLJE

Največja groza plastenk je vpliv na okolje. Verjetno si že videl želve in druge živali, ki so se ujele v plastiko na morju. Vsako minuto kupimo 1.000.000 plastenk pijače, ali povedano drugače, vsako sekundo 20.000. V letu 2016 je bilo prodanih 480 MILIJARD plastenk. Od tega jih COCA COLA da v obtok kar 110 milijard. Manj kot 50% vseh teh plastenk se reciklira in le 7% jih konča kot nova plastenka.

STEKLENI BIDONI

Vsaka pijača je vedno najboljša v steklenici ali STEKLENEM BIDONU. Še toliko bolje je, da je steklo high grade borosilikatno. High grade borosilikatno steklo se uporablja za laboratorijsko in kuhinjsko posodje in migracija delčkov je nična, četudi vanjo vlijemo zelo agresinvno tekočino. Pri vodi pa je to še toliko bolje. Poleg tega je koeficient raztezanja high grade borosilikatnega stekla izjemno majhen, kar pomeni, da steklo ne poči, niti če je stena bidona zelo tanka, bidon ohlajen na -20 stopinj Celzija, vanj pa lahko nalijemo vrelo vodo. To pomeni, da lahko steno stekleničke stanjšamo, kar ima posledično manjšo težo in s tem postane steklenička še bolj privlačna za šport.

UPORABI RAZUM in za poslovno darilo poslovnim partnerjem podari STEKLENIČKO IZ HIGH GRADE BOROSILIKATNEGA STEKLA, pojdi po kavo za na pot z Zeco lončkom  in VREČKO ZA VEČKRATNO UPORABO, zato ker vem, da TI NI VSEENO in ker si ZAKON in KUL!

0

Dodaj odgovor